امروزه مردم بیشتر از قبل به مکانهای مختلف سفر میکنند. بهترین زمان برای مسافرت در بارداری بین هفتههای 14 تا 28 یعنی سه ماهه دوم بارداری است. در این مدت، حالت تهوع صبحگاهی پشت سر گذاشته شده، خواب آلودگی از بین رفته، احتمال سقط جنین کاهش یافته و بارداری از نظر روانی لذت بخش شده است . به همین دلیل همه شرایط برای مسافرت و گشت و گذار مناسب است.
کسانی که دچار خونریزی در بارداری هستند و دکتر به آنان توصیه کرده که حداقل تحرک رو داشته باشند و خانومهایی که در معرض خطر زایمان زودرس یا سقط جنین هستند، طبیعتا نمیتوانند مسافرت در بارداری رو تجربه کنند. مطمئناً بارداری فرآیندی نیست که سفر و آزادی عمل شما رو کاملاً محدود کند.
سفر با ماشین در دوران بارداری
هیچ الزامی برای محدود کردن مسافرت در بارداری با ماشین وجود ندارد، اما نکتهای که در اینجا باید مورد توجه قرار بگیره اطمینان از راحتی شماست.
در اینجا مواردی درباره مسافرت در بارداری با ماشین وجود دارد که باید به آنها توجه کنید؛
- یکی از مشکلات رایج اما طبیعی در مسافرت در بارداری تکرر ادرار است. بنابراین، مثانه خود رو در هر توقفی خالی کنید. به طور کلی نگه داشتن ادرار برای مدت طولانی میتواند راه را برای عفونتهای دستگاه ادراری هموار کند.
- الگوی غذا خوردن در سفر تغییر میکند و ممکن است نتوانید خیلی خوب غذا بخورید. با این حال، فراموش نکنید که گرسنه بودن به این معنی است که کودک شما نیز گرسنگی میکشد. بنابراین مراقب باشید که یک وعده غذایی رو از دست ندید. همراه داشتن غذاهایی با مواد مناسب مفید است. «کم آبی» یعنی کم آبی بدن، شرایط بسیار مضری برای بارداری است. مراقب باشید که مایعات زیادی بنوشید به خصوص در روزهای تابستان.
- در سه ماه اول، ممکن است در طول سفر به دلیل حالت تهوع، دچار استفراغ بشید. برای جلوگیری از این مشکل میتوانید قبل از سفر از داروهای ضد تهوع توصیه شده توسط پزشک استفاده کنید.
- نشستن طولانی مدت در ماشین بر گردش خون در پاهای شما تأثیر میذاره و میتونه باعث تورم در پاها و مچ پا بشه؛ به همین دلیل باید در یک سفر طولانی هر 1.5-2 ساعت یکبار استراحت کنین، پیاده روی سبک داشته باشین و گردش خون خود رو افزایش بدین.
- رانندگی در دوران بارداری تا ماههای آخر اشکالی ندارد. با این حال، رانندگی میتواند کودک شما رو در معرض خطر قرار دهد. از آنجایی که شکم شما بزرگتر شده و به فرمان بسیار نزدیک است در صورت تصادف، فرمان بیشتر به شکم شما برخورد میکند.
- چه در صندلی راننده یا سرنشین باشید، صندلی خود رو به جلو، عقب یا بالا و پایین تنظیم کنید تا حالت نشستن ایمن و راحت داشته باشید.
- مهم نیست که چه وسیله نقلیهای باشد، در طول سفرها باید حتما از «کمربند ایمنی» استفاده کنید.

سفر هوایی
مسافرت در بارداری با هواپیما مشکلی ایجاد نمیکنن؛ زیرا فشار کابین اونها تنظیم میشه. با این حال، بیان شده که ممکنه مشکلاتی به دلیل کاهش اکسیژن در ارتفاعات بالا وجود داشته باشه. سفرهای هوایی تا هفته سی و ششم بارداری در مواردی که فاکتورهای پرخطر مانند خونریزی، دیابت، فشار خون، بارداری چند قلو یا زایمان زودرس وجود نداشته باشه، فوق العاده ایمنه. این در حالیه که پس از هفته سی و ششم بارداری، بسیاری از شرکتهای هواپیمایی زنان باردار رو در هواپیماهای خود نمیپذیرن. دلیل این امر خطراتی نیست که ممکنه برای مادر یا نوزاد ایجاد بشه، بلکه به این دلیله که شرکت هواپیمایی نمیخوان به دلیل زایمان احتمالی در هواپیما ریسک کنن.

در اینجا مواردی درباره مسافرت در بارداری با هواپیما وجود داره که باید به اونها توجه کنید؛
- برای اینکه هنگام سوار شدن به هواپیما مشکلی نداشته باشید و حتی پرواز رو از دست ندید، بهتره با پزشک معالج خود مشورت کنید و یک نامه از او (برای بیخطر بودن مسافرت با هواپیما) دریافت کنید و در تمام مدت اون رو همراه داشته باشید.
- نشستن طولانی مدت در یک موقعیت ناخوشایند در طول سفر با هواپیما در دوران بارداری، خطر لخته داخل عروقی و واریس رو افزایش میدهد. پوشیدن جورابهای فشاری مخصوص در طول پرواز از گردش خون در پاهای شما پشتیبانی کرده و از تورم رگها جلوگیری میکند.
- اگر صندلی کناری شما خالی است یا اگر میتوانید دو صندلی خالی در کنار هم در هواپیما پیدا کرده و پاهای خود رو دراز کنید.
- فشار کابین بر روی هواپیما نیز میتواند باعث تورم در پاهای شما شود. با درآوردن کفشهاتون میتونین احساس بهتری داشته باشید. اگرچه در طول پیاده روی راحت و سالم نیست، اما پوشیدن دمپایی یا کفش راحت در طول پرواز به آرامش شما کمک میکند.